Klankschalen

klankschalen

In landen als Nepal, Tibet en Thailand worden klankschalen al heel lang gebruikt voor meditatie, heling en ontspanning. De trillingen die de schalen voortbrengen geven rust, helpen bij mediteren en brengen harmonie tussen lichaam en geest. Een klankschaal, ( ‘Singing Bowl’ ), is een bescheiden metalen kom. Mooi, eenvoudig en stevig. Met een zachte stok sla je de schaal aan waardoor er een prachtige klank gevormd wordt. Bij een goede klankschaal blijft de klank zelfs na een zachte aanslag nog lang naklinken – pas na een minuut of langer hoor je de klank wegsterven. Ook bijzonder is dat de klank na verloop van tijd gaat pulseren, een beetje alsof er een hart klopt. Maar het mooiste zijn de boventonen. Naast de grondtoon hoor je nog verschillende andere klanken die als het ware ‘meezingen’ met de lage toon. Het is een klank waar je bijna onmogelijk géén aandacht aan kunt geven.

KlankschaallEen van de leukste dingen die je om te beginnen met een klankschaal kunt doen, is het geluid zichtbaar maken. Zo ga je met een vilten stok langs de rand van de klankschaal, die voor de helft gevuld is met water. Een zachte, warme toon wordt luider en begint dan rond te zingen. Het laagje water in de klankschaal komt in beweging. Niet in kringen, zoals je misschien zou verwachten; het wateroppervlak lijkt onder spanning te staan en begint te trillen, tot de spanning zo groot wordt dat het water gaat spetteren; tientallen minuscule waterspetters springen omhoog, tot ver boven de rand van de schaal. Het is alsof het water vonkt. Je ziet hierbij dat de trillingen van de schaal een sterk effect hebben op vloeistof, en omdat wij grotendeels uit water bestaan, werkt deze voelbare trilling ook diep door in je lichaam.

IMG_3704

Tijdens mijn reis door Nepal heb ik een prachtige collectie schalen kunnen uitzoeken waar ik binnen mijn werk gebruik van maak. Een klankschaalbehandeling is in de eerste instantie vooral rustgevend. Als er prettige klanken zijn om naar te luisteren is het gemakkelijk om je gedachten los te laten. Na een tijdje begin je de trillingen ook echt in je lichaam te voelen. Het eerst in je voetzolen en handpalmen, later lijkt het alsof je op andere plekken nog méér voelt. Is dat een spier in je nek die zich laat horen? Waarom rommelt je maag zo? Het hoort er allemaal bij. Bij een klankmassage luister je niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam. Dat rommelen in je maag is een goed teken: het komt doordat je lichaam zich ontspant. Soms ervaren mensen bij een klankschaalbehandeling alleen een diepe ontspanning en dat is al voldoende. Maar een klankschaalbehandeling kan ook helpen om lichamelijke klachten te verlichten, zoals stijfheid of pijn in de buik- en maagstreek of bij rugklachten en hoofdpijn. Soms komen er emoties of gevoelens los. Door de trilling wordt in je lichaam iets losgemaakt, waardoor zo’n emotie kan vrijkomen en doorstromen. In zo’n geval lucht een klankmassage letterlijk op. Door middel van een klankschaalbehandeling ontstaat een betere doorbloeding. Dit zorgt vervolgens voor een verhoogde zuurstofopname en draagt bij aan de celstofwisseling van het hele lichaam. Door deze celstofwisseling wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd.